Gepost op

Jouw voorbereiding op de Amsterdam City Swim!

Na een aantal mooie trainingen in de Amstel heb je waarschijnlijk de smaak goed te pakken. Lekker hè, zwemmen! Om je de zomer goed door te laten komen hebben we een viertal tips en een aantal zwemprogramma’s. Ga ermee aan de slag, dan zien we je 13 augustus weer bij de volgende training!

 1. Niet alles in één keer
  Als je vaak het in het zwembad zwemt, ben je gewend aan heerlijk transparant water. Je ligt naast een lijn, hebt waarschijnlijk een gewoon badpak of zwembroek aan en je ziet prima waar je heen zwemt. Als je jezelf hierin herkent, probeer dan om te gaan oefenen in buitenwater. Op het moment dat je straks in één keer in donker water, wetsuit en met een hoop mensen op een kluit gaat zwemmen, is er kans dat je in paniek raakt.
 2. Zwem meer benen!
  Topzwemmers doen tussen de 10 en 20% van hun totale zwemtraining in benen. Niet alleen om de benen krachtiger te maken, maar ook om de ligging in het water te verbeteren. Hoe beter je je benen hebt getraind, hoe minder moeite je hoeft te doen om ze hoog aan het wateroppervlak te houden. Hoe hoger je in het water ligt, hoe minder weerstand je uiteindelijk hebt, hoe mooier je door het water glijdt!
 3. Ademhaling
  Zwemmen doe je met een hoge en korte ademhaling. Een veel gemaakte fout is om laag en diep te ademen. Tijdens de borstcrawl als ook bij de schoolslag is hier weinig tijd voor, waardoor je snel buiten adem raakt. Het is beter om vaker en korter te ademen en dit vanuit de borst te doen i.p.v laag in de buik.
 4. Geniet ervan!
  Naast bovenstaande zien de grachten er natuurlijk vooral fantastisch uit vanuit het water. De straten en bruggen staan vol met mensen en iedereen juicht je toe. Denk eraan om af en toe je hoofd boven water te houden, geniet!

Bekijk hier meer tips!

Schoolslag oefening

De schoolslag is een perfecte manier om de Amsterdam City Swim te zwemmen, als je borstcrawl nog niet of niet helemaal redt. Om de schoolslag op een zo efficiënt mogelijke manier te zwemmen, wil je kracht besparen. Na je arm- en beenslag wil je een moment hebben waarop je je uitstrekt en naar voren toe glijdt.

Een goede oefening hiervoor is één van de favoriete oefeningen van Personal Swimming coach Lennart Stekelenburg. Strek je na een slag goed uit en doe een aantal borstcrawl beenslagen. Begin daarna met een nieuwe arm- en beenslag. Uitglijden is echt de basis van een ontspannen en efficiënte schoolslag.

Nog meer schoolslag oefenen? Bekijk onze afspeellijst met 4 uitstekende oefeningen om je schoolslag te verbeteren.

Bekijk hier de speciale schoolslag training.

Borstcrawl oefening

Net als bij schoolslag is bij de borstcrawl het stukje doorglijden van belang voor een efficiënte en ontspannen slag. Een oefening om hieraan te werken is de Reach Full Pull Drill.

Je wilt uiteindelijk de combinatie kunnen maken van het naar achteren drukken van je doorhaal en het naar voren strekken van je overhaal. Als je deze combinatie goed onder de knie krijgt zul je beter gaan roteren, beter uitstrekken naar voren en een betere ligging in het water hebben. Zorg tijdens de oefening voor een goede, ondersteunende beenslag. Deze zou je zelfs met zoomers (korte flippers) kunnen doen om de aandacht volledig te kunenn leggen op je bovenlichaam en armen.

Je borstcrawl nog veel meer verbeteren? Check onze afspeellijst op Youtube met een aantal goede borstcrawl oefeningen.

Bekijk hier de speciale borstcrawl training.

Amsterdam City Swim trainingen

In samenwerking met de Amsterdam City Swim organiseren we drie trainingen in het buitenbad van het Sloterparkbad. Op woensdag 22 en 29 augustus en 5 september 18.00 – 19.00 ben je welkom om mee te trainen in ofwel een schoolslag of een borstcrawl programma. Je krijgt tips, verbeterpunten en techniek aanwijzingen.

Kijk voor meer informatie over de trainingen op de website.

Gepost op

10 Tips voor de Amsterdam City Swim

In september is het weer zover: Amsterdam City Swim. Sinds de start in 2012 een memorabele zwemtocht door de Amsterdamse grachten. De edities sinds die eerste waren allemaal fantastisch met een mooie opbrengsten voor de stichting ALS, een zwemmende koningin Maxima en de kades die volstonden met supporters en toeristen. Maar hoe bereid je je erop voor? Waar moet je op letten? Wij geven je tien tips om de Amsterdam City Swim zo goed mogelijk te volbrengen!


 1. De moeilijkste! Probeer vooral niet teveel na te denken. Gedachteloos zwemmen is moeilijk, maar als je dat lukt ook heel erg fijn. Natuurlijk zwemmen er grote vissen in de grachten. Natuurlijk is er wel eens een lijk uitgehaald. Natuurlijk heeft een groepje jongelui de avond ervoor in het water staan urineren. Hier zul je echter totaal niets van merken. Waternet zal ons nooit te water laten als het niet verantwoordelijk was. Fietsen en overige wrakstukken worden in de week voorafgaande aan de swim verwijderd. Verstand op nul, zwemmen voor ALS.
 2. De meeste deelnemers hebben goed getraind in aanloop naar de dag zelf. Zodra je het water induikt, probeer er dan voor te zorgen dat je de techniek die je hebt aangeleerd niet direct over boord gegooid wordt. Je zwemtechniek is de basis om zo soepel en rustig mogelijk door het water te glijden. Blijf je ademhaling onder controle houden en maak lange slagen. Voor de laatste techniektips, bekijk dan onze Facebook pagina.
 3. Het water kan best koud zijn. Veel zwemmers zijn daardoor geneigd veel sneller te gaan ademhalen. Probeer juist het tegenovergestelde te doen: minder ademhalen. Hierdoor blijft je hartslag lager en word je minder snel moe.
 4. Wanneer je borstcrawl zwemt, probeer dan aan beide kanten adem te halen. Kijk ook af en toe eens naar voren, zodat je weet dat je nog de juiste richting op aan het zwemmen bent. Wanneer je dit niet doet, kan het zomaar zijn dat je een paar honderd meter extra zwemt. Zonde van de energie, zonde van de tijd. Daarnaast helpt ademen aan beide kanten om niet teveel last te krijgen van een stijve nek.
 5. Niet iedereen zwemt met badmuts in de training. Dit is echter wel verplicht tijdens de Amsterdam City Swim. Hierin zit namelijk een chip die je tijd bijhoudt, maar ook ervoor zorgt dat men weet waar je je bevindt. Uiteraard moet iedereen weer veilig op het droge verschijnen. Ook zorgt de chip in de badmuts ervoor dat er foto’s en filmpjes van je gemaakt worden, zodat je na het evenement nog eens rustig kunt nagenieten. Dus heb je hier geen ervaring mee, test het nog even voordat je aan de swim begint!
 6. Doe een goede warming-up! Rek vooral de voeten, kuiten, hamstrings en triceps voordat je te water gaat. Dit maakt niet alleen het zwemmen, maar ook het zwaaien naar jouw supporters een stuk soepeler. Dat is vooral gaaf op het moment dat je onder de brug doorzwemt en daar weer uitzwemt. Mensen zullen je vanaf de kades keihard aanmoedigen en dit geeft een enorme kick.
 7. Als je een wetsuit aantrekt, probeer hem dan zo hoog mogelijk op te trekken. Vooral rond je borst zit altijd nog wel wat ruimte. Zorg dat het goed aansluit rond je hals. Dit geeft je meer bewegingsuitslag, en zorgt ervoor dat er geen water je pak in kan lopen.
 8. Probeer voldoende te eten en te drinken. Sterker nog: eet en drink de hele ochtend door kleine porties. Dit zorgt voor extra energie tijdens het zwemmen. Dit kan een heel normaal ontbijt zijn, maar verspreid dit over je hele ochtend. Afhankelijk van je starttijd doe je dit tot ongeveer een uur voordat je te water mag. Vermijd (teveel) koffie of cafeïne houdende dranken. Dit onttrekt vocht uit het lichaam, waardoor de kans op kramp groter is.
 9. Doe nog een laatste oproep aan vrienden, familie en collega’s om te doneren. Het geld is ongelofelijk hard nodig om ALS te bestrijden en dan word je er nog eens aan herinnerd waarom je ook alweer in de gracht ligt te spartelen. Geef gul, mensen!
 10. De laatste lijkt simpel maar wordt vaak vergeten: de Amsterdam City Swim is één van de mooiste zwemtochten van Nederland en jij doet eraan mee: GENIET!
Gepost op

Keren kun je leren!

Koprollen heb ik sinds mijn jeugd niet zoveel meer gedaan. Mijn zoons laten bijna dagelijks zien op hoeveel verschillende manieren en van vanuit welke startposities je allemaal kunt rollen en draaien. Gaan we zwemmen, dan gaan ze daar in het water gewoon mee door. Maar bij mij is die vaardigheid lang, lang geleden weggezonken, zo het afvoerputje in.


Door: Cursist Sabine Schippers

HET PERSONAL SWIMMING EFFECT

Je hebt de koprol of salto als volwassene weinig tot nooit nodig. Vandaar. Totdat je de borstcrawlcursus doet en je vervolgens laat verleiden tot het conditiezwemmen. Dan ontstaat onvermijdelijk de behoefte om kennis te maken met dat Magische Keerpunt. Dan kijk je na het baantjes trekken ietwat zenuwachtig om je heen alsof je wat stiekems gaat doen. Niet zozeer om te zien of er genoeg ruimte is om anderen een verwonding te besparen, maar om je ervan te verzekeren dat niemand getuige zal zijn van je verwaterde jeugdtalent. En jawel, zij daar de eerste voorzichtige pogingen tot een schattig, scheef saltootje in het water. Tenminste, als je een gekronkelde schroefdraai met peddelende armen en rondtollende ogen zo kunt noemen.

Een goed idee leek het me om een zomer lang – op een vakantieoord ver weg, waar ik niemand kende – wat te gaan oefenen. Net zo lang totdat ik niet meer élke keer compleet gedesoriënteerd raakte. Al na enkele tientallen keren keren was daar soms een aardige draai en ja soms zelfs met een afzet stroomlijn erachteraan. Recht op de bodem af. Een paar flink geschaafde ellebogen daargelaten, was ik niet ontevreden.

Van proberen ga je leren, zoals de zwemjuf van mijn jongste zegt. Of zoals Personal Swimming zegt: hier heb je een keerpuntcursus!

EEN BORSTCRAWL KEERPUNT DAT GEZIEN MAG WORDEN

Ik had genoeg zelfstandig gedraaid om het aan te durven. Het leek me haalbaar om in vier knap opgezette lessen de juiste keertechnieken enigszins onder de knie te krijgen. Dus ik deed mezelf de cursus cadeau en daar ging ik. Vier weken lang draaien tot je er sterretjes van ziet en daar lol in hebben. En belangrijker: met volop aanwijzingen kon ik nu eens echt gestructureerd het keren oefenen. In een kleine groep van acht zwemmers is ook ruimte voor persoonlijke tips. Niet iedereen draait immers even schots en scheef. Bovendien gaat keren ook over het aanzwemmen en wat je doet na de afzet, ook daarin kunnen we allemaal altijd wel iets verbeteren.

Er is af en toe ook een trotse thumbs up, want hoe leuk is dát als er tussen al je pogingen eentje zit die best heel aardig uitpakt. Ja, dan mag het keerpunt wel degelijk gezien worden. Die ervaring moet je dan direct vastleggen in je fysieke geheugen met een mentaal plaatje erbij. En dat ziet er ongeveer zo uit: met vertrouwen op die muur afzwemmen, niet afremmen, maar lekker vaart houden. Armen achter, koppie intrekken, klein maken en… hoppa! Sabine goes fearless!

In alle opzichten weer een zwemtraining die een overwinning is op mezelf. Wat is het water een geweldige plek om te zijn.

Wil jij ook leren keren? Doe dan mee met ons 4 weekse keerpuntcursus!

Gepost op

De Zwembril

Samen met je zwemkleding is een zwembril je belangrijkste gadget in het zwembad. “Wat is nou een goede zwembril?” Die vraag krijgen wij regelmatig. Brillen die beslaan, waar water inkomt of enorme rode kringen rondom de ogen opleveren. Heel vervelend uiteraard! Wat kun je er aan doen?


“Mijn zwembril beslaat steeds”

Een zwembril is er juist voor gemaakt dat je zowel boven als onder water kunt blijven kijken. Wanneer je bril dan beslaat, is dat vrij irritant. De meest voorkomende oorzaak is het feit dat veel zwemmers de bril tijdens de training heel vaak op- en afzetten. Vanzelfsprekend loop je hierdoor de kans dat je bril aan de binnenkant beslaat. Om dit vervolgens te verwijderen wordt met de vingers de condens weg geveegd. Echter, je handen zijn (ook in het zwembad) nogal vet. Dit zorgt ervoor dat je bril blijft beslaan. Van tevoren wat speeksel gebruiken is daarnaast een fabeltje!

Oplossing: er zijn twee simpele dingen die je kunt doen. Probeer allereerst je zwembril een stuk minder vaak op- en af te zetten tijdens de training. Wanneer je bril lekker zit en niet pijnlijk is moet dit geen enkel probleem zijn. Houd je toch last van beslagen glazen? Doe dan wekelijks een heel klein beetje shampoo of afwasmiddels (ontvettend) in je glazen en laat dit even vijf minuten inwerken. Spoel vervolgens goed af met water en droog het met een schone handdoek. Tot slot; bewaar de bril nooit in je vochtige zwemtas. Haal hem (net als je handdoek en zwemkleding) uit je tas na gebruik.

“Er komt steeds water in mijn zwembril”

Een zwembril is er natuurlijk juist voor gemaakt om geen water in je ogen te krijgen. Wanneer dat dan toch gebeurd, kan dat je zwemtraining behoorlijk verstoren. Je hebt brillen in allerlei verschillende soorten, maten en prijzen. Je bril moet lekker zitten, het mag geen pijn doen.

Oplossing: je bril moet vooral praktisch zijn. Koop hem niet omdat hij zo lekker goedkoop is (in dit geval is goedkoop vaak duurkoop) of goed bij je zwemkleding staat. Zorg ervoor dat er een licht zuigend effect rondom de ogen ontstaat en dat je bril goed in de oogkas zit. Verstel het bandje niet te strak, het mag niet pijnlijk zijn. Daarnaast kun je het bandje het best halverwege je achterhoofd plaatsen. Veel zwemmers hebben dat vrij laag zitten, waardoor je zwembril niet op de juiste manier op je hoofd zit. Ook hierbij geldt: zet je bril tijdens de training niet steeds op en af.

“Door mijn zwembril krijg ik grote rode kringen rondom mijn ogen”

Speciaal voor de dames! Make-up tips hebben we niet voor jullie. Wel kunnen wij ons indenken dat dit vervelend is als je diezelfde dag nog een afspraak hebt en het lijkt of je de avond ervoor amper geslapen hebt. Het zijn kleine bloedvaatjes rondom je ogen die bekneld raken en daardoor rood worden. De huid hier is namelijk heel dun.

Oplossing: de sleutel is om de zwembril te vinden die perfect en vooral niet te strak zit. Een te groot vacuüm zorgt sneller voor de rode randen. Test een aantal brillen uit voordat je écht weet wat voor jou de beste keuze is. Zet het elastiek van de bril ook zeker niet te straks. Wat ook helpt is de bril eerst opzetten en daarna de glazen naar voren te trekken. Zet nu de glazen weer zachtjes terug op het hoofd. Je kunt nooit helemaal voorkomen dat er geen rode kringen meer ontstaan, je kunt het wel verminderen. Ice-packs kort na gebruik van je zwembril zorgen voor een sneller herstel rondom je oogkas.

Gepost op

Personal Swimming en Swimclinics terug in teamverband

Het team van Personal Swimming en de mannen van Swimclinics, Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren, gaan hun krachten bundelen. Met het samenbrengen van deze twee ontstaan het ideale team!

Jarenlang hebben de voormalig topzwemmers met veel plezier en passie samen getraind in Amsterdam. Zowel individueel als ook in verschillende estafettes waren ze actief op Nederlandse, Europese-, Wereldkampioenschappen en vier Olympische Spelen.

Al meer dan vijf jaar verzorgt Personal Swimming zwemtrainingen in het Sloterparkbad in Amsterdam. De drijfveer is mensen beter leren zwemmen, ongeacht wat het niveau is. “Het is heel mooi om progressie te zien bij zwemmers en vooral het plezier wat dit teweeg brengt” vertelt Bas van Velthoven, hoofdcoach van Personal Swimming. “We gebruiken onze kennis uit het internationale zwemmen, maar hebben inmiddels ook ontzettend veel ervaring om mensen die nog nooit hebben gezwommen beter te laten zwemmen, of dit nu voor banenzwemmen is of voor triatlons.”

Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren begonnen in 2011 met Swimclinics. Het grote doel: de jonge generatie zwemmers inspireren en topzwemmen bij verenigingen introduceren. Swimclinics ontwikkelt en organiseert clinics en evenementen voor wedstrijdzwemmers in Nederland en in het buitenland.

Joost: “Ik zie dit als een logische stap voor zowel Swimclinics als Personal Swimming. Het plezier dat zwemmen geeft is niet gebonden aan leeftijd. Het is mooi om vanaf nu samen te werken en elkaar aan te vullen. Eigenlijk zoals we vroeger ook deden tijdens trainingen en in estafette verband.”

De mannen kijken uit naar de toekomst. “We willen met elkaar het zwemmen in Nederland naar een hoger plan tillen”, vertelt Sebastiaan. “We hebben een aantal mooie ideeën die we de komende periode gaan uitwerken.”

Op de vraag of Sebastiaan en Joost het topzwemmen missen nu ze gestopt zijn, volgt een gezamenlijk nee. “Het voelt als de start van een nieuwe Olympische cyclus”, zegt Sebastiaan. Joost vult aan: “We inspireren elkaar weer net zoals een aantal jaar geleden. Het geeft ons plezier en energie. Dit willen we overdragen en dat is mooi!”

Meedoen van een van de activiteiten van Personal Swimming of Swimclinics? Kijk dan op www.personalswimming.nl of www.swimclinics.nl

Personal Swimming en Swimclinics: Beter leren zwemmen met topzwemmers.

Gepost op

De Badmuts

Veel zwemmers dragen een badmuts. Topzwemmers gebruiken dit met name om de weerstand te verminderen als gevolg van (lang) haar en daarmee wordt de zwemsnelheid verhoogt. Lang haar kan er ook voor zorgen dat je minder ziet, omdat het aan je zwembril blijft ‘plakken’. Een badmuts beschermt het haar daarnaast tegen chemicaliën die in het chloorwater zitten. Een badmuts zorgt er ook voor dat het haar simpelweg minder snel in de knoop raakt. Ten slotte blijft je zwembril veel beter zitten wanneer deze over de badmuts wordt gedragen.

De meeste badmutsen zijn unisex en one-size-fits-all. Toch kun je wel degelijk verschillende keuzes maken bij aanschaf van een nieuwe badmuts. Met name op het gebied van materiaal, pasvorm (als je lang haar hebt, zoals veel dames) en natuurlijk verschillende soorten kleuren en stijl. Koop een junior-model als je een klein hoofd of heel weinig haar hebt en koop een senior-model als je een groot hoofd of veel haar hebt. Badmutsen worden van verschillende materialen gemaakt. Je zult voornamelijk badmutsen tegenkomen van latex, siliconen, lycra en polyester.

Latex badmutsen zijn goedkoop, maar niet altijd even sterk en kan soms slap op je hoofd aanvoelen. Daarnaast kun je dit uiteraard niet dragen wanneer je een latexallergie hebt.

Siliconen badmutsen voelen vaak steviger aan, wat handig kan zijn in koud water en gaan daarnaast minder snel kapot. Ze zijn gemiddeld gezien echter wel iets duurder. Zwemmers met relatief lang haar of bijzonder grote hoofden kunnen hierbij wel het gevoel hebben dat de badmuts sneller afglijd. Kortom, heb je korter haar; kies dan voor een siliconen badmuts.

Lycra en polyester badmutsen zijn goedkoop en zeer licht van gewicht. Ze zijn echter wel wat poreus: er kan behoorlijk wat water in komen. Voor alle soorten badmutsen geldt: je kunt nooit voorkomen dat het haar nat wordt.

Personal Swimming verkoopt siliconen, senior-model Speedo badmutsen met haar eigen logo. Deze zijn te koop voor €6,95 in onze webshop.